Tordipõhi, mis on täiuslikult kohev

Tordipõhi, mis on täiuslikult kohev

Tordipõhi – kerkib, ei kerki, vajub kokku, ei vaju kokku, see sõrmedega trummeldamine ajal, mil põhi ahjus peesitab, on tuttav paljudele. Paneks õige küpsetuspulbrit, siis kindla peale minek. Täiuslikult kohev tordipõhi valmib ka selle retseptiga:

  • 1 muna kohta on vaja
    • 26g jahu
    • 6g tärklist
    • 30g suhkrut, osa sellest vaniljesuhkur
    • näpuotsaga soola
  • 18cm läbimõõduga koogivormi jaoks on vaja 3-4 muna ja sellele vastav kogus suhkrut ning jahu
  • 24cm läbimõõduga koogivormi jaoks on vaja 5-6 muna ja sellele vastav kogus suhkrut ning jahu

Ahi eelsoojenema 160-165 kraadi juurde. Kui endal püsivust munade vahustamisel vähevõitu või mikser nõrk, siis kollased ja valged eraldi vahustada. Hea miksri või suurepärase vastupidavuse korral pole rebusid ja valgeid eraldada vaja. Suhkur kaussi, munad otsa ning vahustama unustada.

Tordipõhja munade vispeldamine
Vahustatud munad peavad olema õite kohevad, kohe väga-väga kohevad.

Jahu ja tärklis tuleb kindlasti sõeluda peene sõelaga. Lahtivõetav koogivorm määrida võiga.

Võiga määritud koogivorm
Koogivorm tuleb korralikult võiga kokku määrida, ainult sedasi lööb põhi end seinte küljest lahti.

Kui munad on korralikult vahustatud, segada sisse sõelutud jahu, mina olen aeglasel kiirusel vispeldanud lühikest aega ja kui enamvähem tundub, siis korraks maksimumi peale keeranud – jahu sisse segades ei tohi munade kohevus oluliselt väheneda – kui väheneb, siis segatud liiga kaua või liiga kiiresti. Enne vormi kallamist segan spaatliga veel ettevaatlikult üle.

Tordipõhi enne ahju panekut
Tordipõhi enne ahju panekut

Pöördõhuga ahjus kulub 160 kraadi juures aega 25-30 minutit (viimati panin 27min ja oli täiuslik):

Tordipõhi ahjust võttes
Kerkis kenasti üle äärte, 4 muna väikese vormi jaoks teeb kõrge, koheva ja pehme tordipõhja

Enne vormist eemaldamist tuleb ettevaatlikult seinadelt põhi noaga lahti lõigata, õige vormi võiga määrimise korral pole seda peaaegu vajagi. Tordipõhi tuleb restil korralikult jahutada. Seejärel pakkida kilesse ning panna külmikusse tahenema.

Vahukooretort sõstadega
Sõstrad, vahukoor ja täiuslikult õhuline tordipõhi
Jälgi meid: